+36 30 355 0880

0-24 Tudástár

Témakörök:Új ügyfeleknek
Meglévő ügyfeleknek


Önmüködő honlap
ÉrdekességekTalálj meg minket a Google+-on

Domaint Tippek, Domain ötletek
Egyszerűen kitűnő. Végre egy szolgáltató aki nem csak kullog az igények előtt, hanem minőségi szolgáltatást teremt
Domain Regisztráció
Date published: 10/31/2012
5 / 5 stars

Készen vagy? Feltöltötted az oldalad? Akkor ezt olvasd el!
 

 

Olvasó- és keresőbarát lett a honlapod felépítése?

Ebben a cikkben kapsz egy rövid összefoglalót, amivel ellenőrizheted, hogy a tartalmad megfelel e a követelményeknek.

Van hozzáadott érték az oldaladon?
Ha valamilyen Hozzáadott érték található egy weboldalon, akkor a Kereső rendszerek működése és a Keresőoptimalizálás ismerete nélkül is növelhető az oldal keresők felől érkező látogatóinak száma. Ehhez mindössze két dolgot kell tennünk:

  • legyen megfelelő módon megfogalmazott, struktúrált, rendszerezett (sima HTML formátumú) szöveg az oldalon
  • a webhely minden oldalára mutassanak szöveges, Teljes értékű linkek


Pusztán a fenti követelmények betartásával már jó esélyünk lehet arra, hogy weboldalunk látogatottsága elfogadható mértékű legyen; és akár arra is esélyünk lehet, hogy a Véletlen sok látogatót hozzon pusztán azzal, hogy olyan kulcsszavak szerepelnek az oldalunkon, ami egyik napról a másikra felkapott lesz.

A web szöveges műfaj, van elég tartalom az oldaladon?

Azok számára, akik a szabadszavas keresők (pl google) felől várnak forgalmat, a web feltétlenül szöveges műfajt jelent: a leggyakrabban használt keresők ugyanis szöveges oldalak között keresnek, nem pedig multimédiás alkalmazások között. A World Wide Web eredetileg (képekkel illusztrált) szöveges információ megjelenítésére lett kitalálva, nem interaktív Flash és Java alkalmazások megjelenítésére, ezért e technológiák felhasználása esetén számos probléma merülhet fel mind a weboldalak ergonómiájával, mind a tartalom kereshetőségével kapcsolatban. Ennek megfelelően bármilyen nagy legyen egy webhely, ha összes funkciója egy flash vagy egy java fájlban található, akkor gyakorlatilag egyetlen üres oldalnak tekinthető, amelybe az összes információ a keresők által nehezen, vagy egyáltalán nem feldolgozható objektum formájában van beágyazva. 

Másik rossz megoldás a frame. Ebben az esetben ugyanis a böngésző semmi mást nem lát az oldalunkból, mint pár sornyi kódrészletet, ami nem más, mint a frame beágyazás. Hiába van számos szöveg az oldalon, ha azt a böngészők nem látják. Azt, hogy pontosan mit is látnak egyszerűen megtudhatjuk, ha megnézzük az oldalunk forrás kódját. Ezt általában a nézet menü/forráskód fülén tudjuk megtenni vagy a ctrl+U megnyomásával.
Ha nem is értjük amit látunk és számunkra értelmezhetetlen a html kód, akkor is legalább 2 dolgot megtudhatunk:

  • Mekkora az az információ mennyiség, amit a keresők az oldalunkból látnak. Ha ez pár sor, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rossz technológiával épült az oldalunk
  • A böngésző keresőjével (általában ctrl+F billentyű) keressünk rá azokra a kulcsszavakra, amikre elől szeretnénk lenni. Nézzük meg hány találatot dob ki a kereső. Ha egyet sem akkor vagy ismét rossz technológiát használunk vagy nem írtuk bele a szövegbe a kulcsszavakat.
 Szöveget minden áron, felejtsd el a villogó mozgó flash oldalakat!

A teljesen Flash alapú oldalak, még ha a Flash animációkban található számottevő szöveges információ, sok szempontból nem egyenértékűek egy sima HTML alapú weboldallal:
  •  Ha egy oldal mind sima HTML, mind Flash verzióban elérhető, akkor a látogatók nagyobb hányada fogja a HTML oldalakat választani.
  • Bár a Google kereső képes olvasni az .swf fájlokban, a technikai korlátai miatt a HTML oldalakkal mégis sokkal több látogatót lehet vonzani.

Sok oldalon a téma miatt természetes módon leginkább vizuális információ található, képek formájában (például egy vizuális művész online galériája). A látvány elsődlegessége miatt legtöbbször nem hiányzik a képek mellől semmilyen leírás, viszont a szószátyárság ebben az esetben kifizetődő: ha a képek mellé szöveget is társítunk, akkor nemcsak a képkeresők felől várhatunk forgalmat, hanem a szabadszavas keresők (pl.: Google) irányából is.

Jól és érthetően írtad meg az oldalad tartalmát?

Fontos, hogy a weboldal mondanivalóját több szinten, többféle terjedelemben is pontosan kifejtsük:

egy kifejezés – egy mondat – egy bekezdés – egy cikk – (egy webhely)


Egy kifejezés

Az oldal fájlneve tartalmazza azt az egy-két(három) szót, mely nemcsak azonosítja, hanem frappánsan körülírja a tárgyalt témát. Ez a pár szó az Elérési útvonal része lesz, ezért fontos, hogy beszédes legyen. Ez egyrészt a keresők átal generált Találati rangsorban is fel fog tűnni, másrészt a látogatók is sokszor jegyeznek meg/írnak fel elérési útvonalakat, harmadrészt sokszor a Linkre rakott kulcsszavak szerepét is betölthetik bizonyos esetekben.
A keresőbarát url kifejezés is innen ered. Nem mindegy, hogy egy oldal címe /index.php?sub=23&alt=er4567335 vagy /asztal-gyartas


Egy mondat

A weblap egy mondatos leírása talán a legfontosabb: ez ugyanis az oldal címe, ami a webolal TITLE elemébe kerül, és ez az, ami a keresők által megjelenített kivonatokban a leghangsúlyosabb szerepet tölti be. Úgy kell tehát megfogalmazni, hogy a webhely kontextusaából kiragadva is értelmes, az adott oldalt jól leíró szöveg legyen.


Egy bekezdés

Az oldal elején található rövid összefoglaló a Látogatók eligazodását segíti, emellett természetes módon megjelennek benne a fontos Kulcsszavak, így különösen informatív szövegkörnyezetet alkotnak a keresők által megjelenített kivonatokban. Jóval ritkább, bár ettől még értékes eleme lehet az oldalaknak a cikkeket lezáró pár mondatos összefoglaló, ami mintegy átismétli az oldalon olvasottakat.


Egy cikk

Fontos a cikk mérete: mi kerüljön egy oldalra, hány oldalra szabdaljunk szét egy hosszú cikket. Ha egy weboldal például két elkülönülő témáról szól, akkor nem tudjuk jól megírni a párszavas, egymondatos, egy bekezdéses összefoglalást, ezért nehezebben tudnak képet alkotni az oldal témájáról mind a Látogatók, mind a keresők. Az egy oldalra rendelt tartalom megfelelő tagolása is szükséges: egyrészt az olvasók is könnyebben fogadják be a rövidebb információegységeket, másrész az bekezdéseket természetesen tagoló Fejezetcímek tartalma a keresők számára nagyobb súllyal esik latba.

Egy webhely

A webhely egészére a fentiekben leírt összes szempont érvényes, csak sokkal nagyobb súllyal. A webhely "fájlnevének" a Domainnéve például különösen fontos, mert nem tudjuk egyik napról a másikra változtatni. Emellett gondolnunk kell még arra is, hogy a webhely egészét kepviselő nyitólapon a fenti, minden oldal részét képező elemek kitüntett szereppel bírnak, mert a webhelyre való hivatkozáskor gyakran használják fel a nyitólap egy kifejezésben, egy mondatban, esetleg egy bekezdésben összefoglalt leírását. A webhely egészére is érvényes, hogy egy jól behatárolható témakör jelenjen meg rajta: több téma esetén üdvös lehet a webhely több részre (Aldomainra) bontása.

 

Minden tartalmat el lehet érni szöveges linkkel?

A keresőoldalakon való láthatóságot már azzal biztosíthatjuk, ha sima szöveges, teljes értékű linkek mutatnak a webhely mindegyik oldalára. A webes szabványok betartása, mitöbb akadálymentes weboldalaknak megfelelő technológák használata nem befolyásolja közvetlenül az oldalak helyezéseit, viszont garancia arra, hogy a keresőrobotok az oldal egészét fel tudják göngyölíteni, és nem akadnak el egy hibásan megírt oldalon. A weboldalakon található hibák ugyanis esetleg ugyanolyan gátló tényezők lehetnek, mint az egyéb Problémás technológiák

.
Összegzés

A Weboldalak ergonómiája elsősorban az emberi látogatókkal foglalkozik, a weblapok látogatottságának 10-20 százalékát kitevő keresőrobotok számára is jó használhatóságot eredményező oldalkialakítás ritkábban szerepel a weboldak kialakításának prioritásai között, pedig ami jobb a keresőknek, az jobb az emberi látogatóknak is.

  • Az emberi Látogatók számára használhatóbb weboldal több visszatérő rendszeres látogatót eredményez, és segítheti a külső hivatkozások természetes linkhálózatának kialakulását.
  • A Szabadszavas keresők számára használhatóbb weboldal jóval nagyobb látogatottság-növekedést eredményez.

Ha találtál valami hasznosat a cikkben, nyomj egy tetszik gombot:

mennyire vagy ügyes domaines?

Kérlek írj egy köszönömöt, ha tetszett!

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Mi ez, hova kerültem?

A domainflotta.hu honlap tudásbázisát nézed éppen. Rengeteg leírást és szoftveres segítséget adunk, amivel megnövelheted a forgalmad. Vagy épp megvalósíthatod az ötleted.
domain tárhely regisztrációEzeket már olvastad?Dropbox használata és telepítése

Régóta ismerem ezt a szolgáltatást, azonban csak pár hónap...

Megnézte: 123312 ember
8 trükk amivel meghódítod a YouTube csúcsát

Ehhez elõször kicsit vissza kell ugranunk az idõben 2005-be, amikor is a&nbs...

Megnézte: 65528 ember
Fejléc elõhívása különbözõ levelezõben

E-mail fejlécek megjelenítése - felhasználói segédlet - Tartalomjegyzék E-mail fejl...

Megnézte: 33303 ember
Levelezés saját domain névvel - Gmailen keresztül

Ez az információ már elavult. A Google megszüntette a Gmail összek&ou...

Megnézte: 33088 ember
Mennyi idõ alatt készül el a .hu domain nevem?

A leggyakoribb eset Az új domain szabályzat szerint 4 munkanap alatt elbírálják a doma...

Megnézte: 30529 ember
Domain átirányítás = Google büntetés

 Sokan nem tudják, pedig létfontosságú:A Google bünteti a duplikált tartalmakat. Így a...

Megnézte: 24696 ember
Hogyan tudom elolvasni a leveleimet?

  Böngészõ segítségével Hogyan? A következõ webcímre látogass el e...

Megnézte: 23900 ember
Domain átirányítás

Domain nevet csak ip címre vagy dns címekre lehet irányítani. Az ip cím formátuma: 127.0.0....

Megnézte: 23900 ember
Hogyan tudok html kódot beilleszteni az oldalamba?

 Mire jó?Nagyon sok olyan eset van, amikor be kell illeszteni egy html kódot az oldalba. Ez...

Megnézte: 20799 ember
Értékes domain nevek 5300 Ft/db.

 Van egy folyamatosan bõvülõ listám olyan domain nevekrõl, amik garantáltan értékeseb...

Megnézte: 20237 ember